A lowly architect's amalgamation of inspiration, the creative process, & production.

MELODY FACADE_Study 03_Movement Study

Barcelona Institute of Architecture_Fall 2011

Professors_Manuel Ocaña & Miquel Rodríguez

Designers_Anna Patrixia Alivio & Beau Tyler Durham

Third in a series of study models of a zero energy active facade. Study 03 shows the sectional movement of the chimes.

MELODY FACADE_Study 02_Lighting Study

Barcelona Institute of Architecture_Fall 2011

Professors_Manuel Ocaña & Miquel Rodríguez

Designers_Anna Patrixia Alivio & Beau Tyler Durham

First in a series of study models of a zero energy active facade. Study 02 focuses on the shadow patterns created by the chimes.

WIND CHIME FACADE_Study 01

Barcelona Institute of Architecture_Fall 2011

Professors_Manuel Ocaña & Miquel Rodríguez

Designers_Anna Patrixia Alivio & Beau Tyler Durham

First in a series of study models of a zero energy active facade. Study 01 showcases the utilization of plastic tubes using a center point connection to a larger external frame work.

PORTABLE OFFICE_PHOTO ESSAY

Barcelona Institute of Architecture_Fall 2011

Professors_Manuel Ocaña & Miquel Rodríguez

Partner_ Anna Patrixia Alivio


A reflection on the Materiality of what would define a  portable office.

HUESCA SPORTS HALL_Alternative Roof System

Barcelona Institute of Architecture_Fall 2011

Professor_Agustí Obiol

Partner_Ken Chun Kit Yeung

PROGRAM_Design a new structural system for Enric Miralles’ Huesca Sports Hall.

SOLUTION_Enric Miralles’ Huesca Sports Hall has had somewhat of a turbulent history with its roof.  Initially the roof was comprised of a series of finger-like elements spanning the long span of the stadium.  These fingers were placed upon an extensive cable system, spanning the opposite direction. Giving a minimal profile to the roof on the building’s approach, revealing the more dramatic forms of the roof on the other sides.  Though due to issues during the construction of this scheme, it collapsed thus calling for a redesign of the roof.  The second scheme lost the minimal profile of the approach but for the most part kept the main structural forms, large oval trusses, spanning the short side of the stadium, which can be viewed from the other sides of the building. 

Both schemes major structural elements where across the short span of the building, exposing the form on the side approaches.  These two concepts are incorporated into our roof alternative.  With the use of Y-shaped triangular trusses, which increase in depth towards the middle of the span, to resist bending, give a minimal profile to the approach.  While on the side the system is revealed.  These large trusses rest on a truss along the east side of the building and a series of piers on the west side. To stabilize the primary structure, triangular trusses, which form skylights, and beams spanning between the trusses, are implemented within the roof.  An additional cable cross bracing system is utilized around the perimeter of the roof, and atop the west elevation’s piers, to resist additional bending moments throughout the roof.  

PARAMETRIC CHIRINGUITO

Barcelona Institute of Architecture_Fall 2011

Professor_Juanjo Castellón

Partners_Dhiraj Chilakapatyv, Juan Alejo Morales Mor, Christophe Van Raemdonck  

PROGRAM_Design a Chirnguito for Barceloneta using a parametric methodology.

SOLUTION_FORM_The component’s form is based on a fractal growth pattern on a square base divided into four equal quadrants. Each quadrant increases in height by one unit (3cm).  Resulting in an apparent hierarchy between the quadrants.

_VARIATION_From this base growth pattern the component forms two options.  One a solid form the other a hollow form, to give the user the opportunity for private/opaque areas, public/translucent areas and the gradients in between while constructing the intended form.

_LOGIC_The assembly methodology for the components is based on three simple rules.  Rule 1: a component may only connect to another through one quadrant at a time.  The second and third rules establish the direction of growth, through the designation of a numerical value to each of the quadrants.  The lowest having a value of 1 and the highest having a value of 4.  When the sum of the two joining components creates an even sum the growth continues in the plain of the existing component. Though when the sum is odd the new component rotates 90 degrees. 

_MATERIAL_Each component will be made of cast acrylic resin, particularly Poly methyl methacrylate (i.e. Plexiglas).  This material is lightweight. Making for an easy assembly, while also having high mechanical strength and resistance to ultra violate light.  The color and transparency may be varied through pigments added during the casting process.

_CONNECTION_Due to the material’s high rate of thermal expansion it will not combine well with other materials, so the ideal scenario would be to attach with the same material.  Attachment is made through the use of a peg made out of acrylic placed in pre-made holes in each component. Then using a Trichloromethane Solvent melting the acrylic, fusing the two components into one form.

Renderings by Juan Alejo Morales Mor http://www.flickr.com/photos/juanalejomoralesmor/

PONTE SANT’ ANGELO

Iowa State University_Spring 2007

Professor_Mitchell Squire

While living in Rome I became enamored with the Ponte Sant’Angelo, particularly Bernini’s twelve angels that line the bridge and create a procession for pilgrims to Saint Peter’s Basilica. The work attempts to capture the sculptures majesty, detailing, orientation in space, and ideology.

VERTICAL ADAPTATION

Evolo Skyscraper Competition_Winter 2010

Partners_Jeffery Kaye

Work Published in EVOLO SKYSCRAPERS

http://www.evolo.us/architecture/evolo-skyscrapers-limited-edition-book/

SOLUTION_An issue with living in an apartment building has always been the lack of freedom to manipulate the unit as times change.  This, among many other reasons, is what draws people away from the city into the ever-expanding suburbia.  Vertical adaptation is a study of how this can be changed to meet the demands of ones ever changing special needs in a dense urban setting. This tower allows for the continual customization of both the interior and the exterior of a skyscraper as its inhabitants see fit.

Internally the building is divided in three parts commercial, residential, and circulation.  The circulation mass separates the building’s two programs.  Functionally these two programs work the same in regards to adaptation. The office side is composed of units of offices, where as the residential side is designed on a room-by-room basis. Each program is divided into a small three-dimensional grid, allowing for inhabitants to more accurately acquire the amount of space they need.  As spaces become available individuals would be able to expand to the next adjacent grid, whether horizontally or vertically, to meet their new special needs.

On the residential side every unit is designed to allow for a modular kitchen to be delivered and hooked up. Allowing for the units to change function as the resident needs. If there is need for another room and the any adjacent space is available. The connection between the two can easily be made. In essence this gives residents the ability to put an addition on their house as you would in a single-family dwelling.

With the wide variety of attachments available to add to ones apartment, the possibility now exists to showcase your personality in your space as well as on the buildings exterior. This creates an evolving façade that gives the building as a whole a personality. 

The exterior of the building changes from a space out of ones reach, to an occupiable façade. This façade showcases an exposed structural system to which the specially designed components may hang.  These components include expansions for:  rooms of varying sizes, stairs to connect to vertical expansions, walkways to connect horizontal expansions, & balconies for various functions. As well as spare bedroom option if a guest comes to visit, that can be fully outfitted and delivered ready to go. There are even solar panels and sun shading device to promote energy savings, which the tenant would directly see the benefits of, further encouraging the use of efficient environmental practices.

Along with the many semi permanent components is the system has the unique ability to have a moving/maintenance containers brought directly to the unit. With a garage for the attachments located in the buildings lower level, many of the components can be stored with the individuals belongings stored safely inside.   This concept of vertical adaptation would change the perception of urban living and give all inhabitants the ability to customize their space in ways never experienced before in a skyscraper.

The cornerstone of the tower is it’s components, which facilitate the ever evolving facade of the tower.  Allowing all inhabitants, commercial and residential, the opportunity to customize their portion of the tower to fit their individual needs or desires.  These components, which includes everything from solar panels, sun screens, extra rooms, balconies, or stairs, gives a new level of personalization not seen before in an dense urban setting.

DELIVERY The system utilizes a set of cranes at the top of each side of the building. Each crane has  carriage attached which grabs the component and delivers it to the desired floor.  The carriages are gyroscopically counterbalanced for stability while attaching the individual components to the building. This automated system contains an array of sensors and video cameras on the carriage, to allow safe attachment and detachment of the system as necessary.

ATTACHMENT The glazing system which covers the façade are locked in place until an appendage is placed on the hanger directly outside the particular window.  The same system assures the component remains securely attached by only allowing the components to be removed from the hanger by a switch that is activated by the delivery carriage.

STORAGE The base of the building houses large vertical garages to store components. Allowing tenants to exchange their components as the need arises.  This also acts as storage for the inhabitants using their currently unused component as the container.

KITCHEN Every residential space has a drainage hookup as well as electrical hookups concealed behind a panel in the wall. If the space is to be used as the kitchen then the maintenance component is sent up with a modular kitchen consisting of pre built cabinet counter units that have sinks, stoves, and dishwashers. The pieces are rolled into place and hooked up, again allowing for different arrangements as needed by the individual.

CITY CENTER CYCLE

DVGBC Sustainable Design Competition_Spring 2010

Partners_Jeffery Kaye & David Wagner

PROGRAM_Delware Valley Green Building Council’s 6th annual sustainable design competition entry to design a sustainable bicycle transit center in downtown Philadelphia, PA.

SOLUTION_Center City Cycle is designed to address our societies’ need to change how we maneuver through our urban environments. Today in the United States the car is the overwhelming choice for transportation, but due to rising fuel costs and emissions concerns our culture is looking towards the bicycle as an alternative means of transportation. Using the ubiquitous parking garage as a precedent for vehicle storage, Center City Cycle adapts its program for a bipedal mode of transportation. This garage keeps the ever present ramp system for circulation but replaces parking spots with bike racks and locks.

Concrete & Lace

Exhibited::  Blau Gallery, Kansas City, MO - August & September 2010

Concrete & Lace is a series of paintings and sculptures created with spray paint, cast-concrete, and lace.  Both concrete and spray paint are typically harsh and masculine materials and are rarely ever shown in another light.  The introduction of lace removes the abruptness of the materials and creates a feminine form, transforming the two mediums into something entirely different.

-photography by Brian Garvey